Skip to Main Content

Litteratursøgning: 4. Søgning og fund

Litteratursøgning trin 4

4. SØGNING OG FUND

Dette trin handler om at udføre og dokumentere dine faktiske søgninger samt indsamle den litteratur, du vil inkludere. Begynd med at søge i relevante databaser og notér, hvilke søgeord og strategier du bruger. Dokumenter dine resultater omhyggeligt, så du kan referere tilbage til dem senere. Derudover kan du udvide din søgning ved at bruge teknikker som kædesøgning og citationssøgning. For eksempel kan du finde relevant litteratur ved at gennemgå referencelisterne i de fundne artikler eller ved at se, hvilke artikler der citerer de tekster, du allerede har fundet nyttige. Dette hjælper dig med at opdage vigtig litteratur, som du måske har overset i din oprindelige søgning.

Ved at følge disse metoder sikrer du, at din litteratursøgning er grundig og systematisk:

4.1 Emnesøgning

4.2 Kædesøgning

4.3 Citationssøgning

4.4 Søgelog

4.1 Emnesøgning

Emnesøgning er en metode i litteratursøgning, hvor du tager udgangspunkt i dit emne/problemfelt og søger på relevante emneord, som er dækkende for dit problemfelt.

Bloksøgning eller tematisk søgning er det samme som emnesøgning. Her opdeler du dine søgeord i forskellige "blokke" baseret på relaterede temaer eller koncepter. Ved at kombinere disse søgeord og søgestrenge på forskellige måder kan du sikre, at du fanger en bred vifte af relevant litteratur inden for dit emneområde.

Den litteratur, du finder gennem din emnesøgning, kan du igen foretage en kæde- og/eller citationssøgning på.

Vi har beskrevet emnesøgning i trin 1 om søgeord og søgestrenge. Ved hjælp af specifikke emner, søgeord og søgestrenge kan du systematisk finde relevante studier og artikler.

4.2 Kædesøgning

Kædesøgning (backwards chaining) involverer at starte med en relevant artikel eller bog og derefter kigge på dens referenceliste for at finde de kilder, som denne artikel eller bog har citeret. Dette kan hjælpe med at identificere tidligere forskning, der har været grundlæggende eller vigtig for det emne, du undersøger. Det er en metode til at "gå bagud" i forskningen og afdække baggrundsviden og tidligere studier. Det vil derfor givet være litteratur af ældre dato. 

Du kan bruge denne metode først i din litteratursøgningsproces, hvis du allerede har noget relevant litteratur. - det kunne være fra din vejleder eller dit pensum. Samtidig kan du også lave kædesøgninger, hver gang du finder ny relevant litteratur.

4.3 Citationssøgning

Citationssøgning (forward chaining) er det modsatte af kædesøgning. I modsætning til kædesøgningen, hvor din søgning går bagud i tiden, vil du med en citationssøgning gå fremad i tiden. Her starter man med en specifik artikel og ser, hvilke senere publikationer der har citeret denne artikel. Dette er nyttigt for at finde nyere forskning, der bygger videre på eller reagerer på den oprindelige artikel. Det giver mulighed for at følge udviklingen af et forskningsområde over tid.

Her skal du søge via en citationsdatabase (det kunne være soeb.kb.dk, SCOPUS eller Web of Science) efter den litteratur, som har refereret til (citeret) den aktuelle artikel eller bog.

4.4 Søgelog

For at holde styr på, hvor du har søgt, hvad du har søgt (herunder søgeord, søgestrenge, afgrænsninger osv.) og resultaterne af dine søgninger, er det vigtigt løbende at føre en søgelog.

En søgelog er dit og din gruppes personlige arbejdsredskab og kan udformes, som I finder det bedst. Vi anbefaler dog, at den som minimum indeholder: dato, database (søgested), søgestreng, afgrænsninger, resultater og noter.

Dette vil spare dig og din gruppe for en masse ekstraarbejde, da alle kan holde styr på, hvad der er blevet søgt på, og undgå dobbeltarbejde. Derudover bliver det nemmere at skrive et reflekteret metodeafsnit om dine overvejelser i forbindelse med litteratursøgningen. 

Herunder kan du se et eksempel på, hvordan en søgelog kan udformes.

Dato Database/søgested Søgestreng Afgrænsning Resultater Noter
4/1-2024 soeg.kb.dk midwife* AND stress* Bøger  129 Den her bog var meget relevant (se særligt kapitel 5): link
4/1-2024 SCOPUS midwife* AND stress* peer-reviewed artikler søgt fra 2015-2024 29.018 Fik alt for mange resultater. Skal anvende flere søgeord samt evt. afgrænse til søgning i abstract
5/1-2024 SCOPUS midwife* AND stress* AND "work life balance" AND 

peer-reviewed artikler søgt fra 2015-2024
søgning på abstract

436 Har skimmet abstracted på de første 50 artikler. En hel del relevante. Se særligt disse: link

Søgning i Google

DON'T JUST GOOGLE!

Vi anbefaler ikke at bruge Google eller Google Scholar til at søge efter videnskabelig litteratur. Brug i stedet de muligheder RUC stiller til rådighed (soeg.kb.dk samt diverse databaser)

Google og Google Scholar søgninger er hurtige og umiddelbart effektive, men bør ikke være de eneste søgesystemer i din litteratursøgning. 

Søgninger med Google er påvirket af algoritmer og viser personaliseret og rangeret indhold, styret bl.a. af din søgehistorik, brug af sociale medier og geografiske placering.

Ofte giver google hurtige og personlige søgninger, men kan misse væsentligt materiale og skabe bias i din søgning. Desuden er meget akademisk og peer-reviewed materiale gemt bag betalingsmure - som du netop har adgang til via RUC's databaser.

Download en søgelog

ARBEJDSPAPIR

Du kan downloade et arbejdspapir til din litteratursøgning. Det kan hjælpe dig med at arbejde strategisk og struktureret med din litteratursøgning. Arbejdspapiret er inddelt efter de seks trin i en litteratursøgning, som vi beskriver i denne libguide.

Referencehåndtering

REFERENCER?

Hvordan holder du styr på den litteratur du har fundet? Besøg vores libguide om referencehåndtering og få viden, tips og værktøjer, der hjælper dig med at bevare overblikket, holde styr på dine referencer og lave korrekte referencer i henhold til dit valg af referencesystem. 

PRISMA

PRISMA 2020

PRISMA, som står for Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses, er et nyttigt værktøj til at udføre og rapportere litteratursøgninger og litteratur reviews på en struktureret og visuel måde. Det hjælper dig med at sikre klarhed og gennemsigtighed i din proces. PRISMA består af en tjekliste og et flowdiagram, som guider dig gennem de forskellige trin i en litteratursøgning og afrapportering.

Flowdiagrammet giver en visuel fremstilling af din litteratursøgningsproces. Det viser, hvordan du identificerer, screener og udvælger studier, samt hvilke studier der ekskluderes undervejs. 

Tjeklisten omfatter punkter, der dækker alle aspekter af en systematisk gennemgang, fra planlægning og søgning til analyse og rapportering. Ved at følge tjeklisten sikrer du, at du inkluderer alle nødvendige detaljer og besvarer de relevante spørgsmål omkring litteratursøgning og litteratur reviews. 

Ved at bruge PRISMA til din litteratursøgning og dit litteratur review kan du systematisere og visualisere din proces, hvilket hjælper med at sikre, at din afrapportering er omfattende og forståelig. Dette gør det lettere for andre at følge din metode og vurdere kvaliteten af din undersøgelse.