Skip to Main Content

Avanceret litteratursøgning: Søgeteknikker

Udvidede søgemuligheder

UDVID DINE SØGETEKNIKKER

Til nogle søgninger kan det være nødvendigt at bruge mere avancerede søgeteknikker for at kunne præcisere sin søgning. I denne guide giver vi en introduktion til disse teknikker samt hvordan du bruger dem i forskellige databaser.

Nedenfor beskriver vi blandt andet brugen af nærhedsoperatorer, feltsøgning, maskering m.m. Hvis du leder efter vores guide om de primære booleske operatorer: AND OR og NOT, kan den findes her. 

Nærhedsoperatorer

NÆRHEDSOPERATORER

Nærhedsoperatorer kan du bruge til at definere, hvor tæt dine søgeord skal være på hinanden i teksten. Med nærhedsoperatorer angiver du et antal af ord, der højest må være mellem dine søgeord i teksten. Nærhedsoperatorer giver dig mere kontrol over dine søgeresultater.

Et eksempel kunne være en søgning på digital NEAR/5 well-being giver altså resultater, hvor de to søgeord digital og well-being, optræder inden for fem ord af hinanden. Så den vil indeholde resultater, hvor digital well-being er med, men søgning kan også indeholde resultater som digital mental well-being eller well-being in the digital era.

I eksemplet angav vi, at der skulle være max 5 ord mellem vores søgeord, men det er muligt at vælge et hvilket som helst antal. Det varierer fra søgning til søgning, hvilket antal der giver de mest relevante resultater, så prøv dig frem.

Det er ikke alle databaser der understøtter nærhedsoperatorer, og det varierer også fra database til database, hvordan man skal skrive nærhedsoperatorerne, nogle steder skrives det NEAR/x, andre steder blot N/x, W/x eller noget helt andet. Se vores liste over hvordan operatorerne ser ud i de mest brugte databaser her.

Nærhedsoperatorerne er dermed en operator der er mere specifik og giver færre resultater end AND, men den er mindre specifik og giver flere resultater end en frasesøgning. Dette har vi forsøgt at illustrere med figuren ovenfor.

Nogle databaser giver muligheden at bruge nærhedsoperatorer, hvor man definerer rækkefølgen på ordene, hvis man for eksempel kun vil have søgeresultater, hvor digital optræder maksimalt 5 ord før well-being, kan man bruge denne operator. Eksempel: digital PRE/5 well-being

Maskering / wildcards

MASKERING / WILDCARDS

Hvis du søger på ord, hvor der findes flere forskellige accepterede stavemåder kan du sikre dig at få dem med i dine søgeresultater ved brug af maskeringer (også kaldet wildcards). Maskeringer er tegn, der sættes ind som en stedfortræder i din søgning. Hvis du for eksempel er interesseret i at søge på organization kan dette både staves som organization eller organisation. Her vil en maskering hjælp dig, så en søgning på organi?ation giver dig resultater med begge stavemåder.

Det er muligt at sammensætte flere maskeringer i en søgning, hvis man for eksempel søger efter theater, kan dette både staves som theater eller som "theatre. Her vil en søgning på theat?? give resultater med begge stavemåder.

Man bruger oftest et spørgsmålstegn som ovenfor til en maskering, men det kan variere fra database til database. Se vores oversigt over de mest anvendte databaser her. 

Avanceret trunkering

AVANCERET TRUNKERING

Ved trunkering kan du ved brug af en asterisk (*) angive, at du er interesseret af alle endelser på et ord. En søgning på organization* giver resultater på:
organization
organizations
organizational
organizationally
organizational...

På samme måde er det muligt i nogle databaser at bruge trunkeringer både midt i ord og før ord. Så hvis man vil finde søgeresultater der inkluderer forskellige stavemåder af behavior, der også kan staves som behaviour vil man altså kunne søge på behavi*r for på den måde at ramme begge stavemåder. Hvor brugen af en maskering (?) tæller som et tegn per maskering, tæller en trunkering (*) for et hvilket som helst antal tegn inklusiv 0.

Det er muligt at have trunkeringer flere steder i søgeordet på samme tid og kombinerer dem med maskeringer. Så en søgning på *organi?ation* vil give en endnu flere variationer, heriblandt:

organization
organisational
reorganization
disorganizational

Databasernes udvidelser

UDVIDER DATABASEN MIN SØGNING AUTOMATISK?

Du har muligvis i dine søgninger opdaget at forskellige databaser tager højde for både sprogvariationer, flertalsbøjninger og andet. Som et eksempel vil en søgning på behavior ofte vil give resultater med behaviour og behaviors.

Disse udvidelser er ofte hjælpsomme i dine søgninger, men det kan variere fra database til database hvor meget din søgning udvides. Derfor er det altid en god idé, at være opmærksom på sprogvariationer og bøjninger, og eventuelt tjekke efter om søgninger med f.eks. maskeringer eller trunkeringer giver flere resultater.

Løse fraser og eksakte fraser

LØSE OG EKSAKTE FRASER

Ved en frasesøgning med brug af citationstegn (" ") får du kun resultater med den eksakte frase, og derfor slår man udvidelsesfunktionerne, der blev nævnt ovenfor, fra. Dermed vil en søgning på "behaviour" kun frembringe den ene stavemåde. Dette er gældende ved de fleste databaser, dog bliver citationstegnene i nogle databaser (bl.a. soeg.kb.dk) betegnet som en løs frase, hvilket betyder, at visse at udvidelsesfunktioner stadig gælder. Se vores oversigt over hvad der gælder for de mest brugte databaser her.

Feltsøgning

FELTSØGNING

Det kan være brugbart at søge i specifikke dele af det materiale man søger efter. For eksempel, hvis man kun er interesseret i at søge i titler, i en artikels abstract eller på forfatteren. Dette er muligt i de fleste databaser ved at bruge feltkoder som en del af søgningen. En søgning med en feltkode for titel kunne for eksempel være: 
TI=(behavior).
De specifikke feltkoder varierer fra database til database, men ofte vil man kunne finde en liste over koderne på den enkelte databases hjemmeside.