Dette trin handler om at udvælge de steder, hvor du søger efter litteratur. Det er vigtigt at være opmærksom på, at forskellige databaser kan indeholde forskellige typer af materiale og have forskellige søgefunktioner. Når du skal vælge de rette databaser til din søgning, er der flere faktorer at overveje. Ved at vælge de rette søgesteder og udforske forskellige typer af databaser og kilder, kan du øge dine chancer for at finde relevant og pålidelig litteratur til dit projekt eller din opgave.
3.1 Udvælg en eller flere databaser
3.2 Brug soeg.kb.dk som en start
3.3 Kig i RUC's databaseliste (Databaselisten A-Z)
Når du skal søge efter litteratur, skal du udvælge de steder hvor du vil søge. Det kan være gennem bibliotekskataloget, en database eller en søgemaskine. Du skal bl.a. være opmærksom på:
Databaser kan indeholde tidsskriftsartikler, rapporter, konferencebidrag, magasiner, aviser og meget mere. Nogle databaser indeholder bøger, men søger du specifikt efter bøger, er det bedre at bruge soeg.kb.dk.
Når du søger efter litteratur skal du anvende booleske operatorer (AND, OR), trunkering, frasesøgning m.v. Har du en god søgestreng, kan du kopiere den over i søgefeltet. Du kan få adgang til databaserne når du sidder derhjemme ved at logge ind med dit single sign-on.
Det Kgl. Biblioteks bibliotekssystem, soeg.kb.dk, er en central database til akademiske undersøgelser og forskning. Med materialer fra Nationalbiblioteket, Aarhus Universitet, IT-Universitetet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole tilbyder soeg.kb.dk adgang til omfattende samlinger af artikler, bøger, databaser, tidsskrifter, billeder, håndskrifter og musik.
Vi anbefaler at starte din litteratursøgning på soeg.kb.dk. Her kan du udforske universitetsbibliotekets fysiske og digitale ressourcer og dykke ned i en verden af viden og inspiration. Her finder du bl.a.:
Bøger på åbne hylder
Studenterprojekter
Udover soeg.kb.dk kan det være en god idé at søge efter artikler i bibliotekets databaser. I databaserne har du flere muligheder for at afgrænse din søgning, så den bliver mere specifik.
I A-Z databaselisten kan du søge efter databaser på enten emneområde, fagområde eller type. Hvis du er i tvivl eller arbejder med et tværfagligt emne så prøv en af de universelle databaser.
ProQuest Central er en stor multidisciplinær database med adgang til mere end 47 emnespecifikke baser. Du kan vælge at søge i alle baserne på én gang eller udvælge specifikke baser alt efter dit emne. Basen dækker litteratur indenfor flg. emner: Business, Science and Technology, Health and Medical, Social Sciences, Arts and Humanities og News. Du kan finde særligt nyttige søgetips til ProQuest HER
EBSCOhost er som ProQuest Central en stor multidisciplinær database hvor du ligeledes har mulighed for at søge bredt i alle baser på én gang, eller at udvælge nogle mere emnespecifikke.
Scopus er en stor multidisciplinær base med fuldtekster, citationer og abstracts fra peer-reviewed tidsskrifter, fagblade, bøger, patenter og konference publikationer. Særligt for Scopus er deres meget visuelle og grafiske analysevæktøjer som kan give et godt overblik over dine søgeresultater. Blot tryk på Analyze results når du har din liste over resultater.
Web of Science er ligesom Scopus en citationsdatabase, og indeholder over 170 millioner opslag. Web of Science har en række stærke analyseredskaber, der kan give dig over blik over artikler og emners citationer, aktive forskere og relevante journals. Der er dog også en del især europæisk forskning, der ikke er indekseret i Web of Science, og på den måde kan Scopus og Web of Science supplementere hinanden.
I de multidisciplinære baser ProQuest og EBSCOhost kan du søge i alle de baser de dækker på én gang. Dette kaldes også en samsøgning. Fordelen ved en samsøgning er, at du i de indledende faser af din litteratursøgning kan få et overblik over hvilke baser, som på bedste vis dækker lige præcis dit emne. Samtidig risikerer du heller ikke at misse relevant litteratur i en base, du evt. ville have valgt fra, hvis du fra start af havde valgt nogle enkelte emnespecifikke databaser.
Ulempen er derimod, at dine søgninger ikke bliver så præcise. Du kan risikere at få meget store antal søgehits med en masse irrelevant litteratur og du kan ikke udnytte de enkelte basers særlige søgefelter og kontrollerede emneord.
Prøv dig frem. Det afhænger af dit emne, hvilken metode der er bedst, for lige netop det du sidder med.
I Infomedia kan du finde mere end 75 mio. artikler tilbage til ca. 1990. Infomedia dækker alle landsdækkende aviser, regionale og lokale dagblade, lokale ugeaviser, fagblade og magasiner, nyhedsbureauer, webmedier og radio- og tv-udsendelser.
Mediestream indeholder mere end en million udsendelser fra Det Kongelige Biblioteks unikke samling af dansk radio og TV, biografreklamer samt 35 mio. avissider. Indholdet i Mediestream repræsenterer en lang række radio- og tv-udsendelser, bl.a. baggrundsorienterende programmer, samfund og debat, undervisningsprogrammer samt oplysning og kultur. Reklamefilmene i Mediestream består dels af biografreklamer fra perioden 1907-1995 og dels af TV 2-reklamer fra perioden 1988-2005.
Grå litteratur er upubliceret, ikke-kommerciel litteratur produceret af f.eks. forskningsinstitutter, tænketanke, ministerier, styrelser, NGO'er, og private organisationer.
Grå litteratur kan være en værdifuld ressource i din forskning, da det kan indgå som en del af evidensgrundlaget som en alternativ kilde, der kan modvirke potentielle bias i den publicerede litteratur. Der er mange forskellige typer af grå litteratur, bl.a. arbejdspapirer, rapporter, analyser, politiske dokumenter, afhandlinger, hæfter, faktaark, tekniske noter, standarder mv..
Husk at grå litteratur ikke er peer-reviewed og således ikke altid er af højeste kvalitet. Det kan være svært at vurdere om der er anvendt passende videnskabelige metoder i indsamlingen og behandlingen af data. Grå litteratur kan være udgivet i varierende formater og der kan være bias i form af finansielle interesser fra bestemte afsendere.
Google tilbyder muligheder for at søge mere kontrolleret efter grå litteratur. Brug de avancerede søgebegrænsninger nedenfor for at fokusere din søgning.
Begræns til filtype:
Begræns til bestemt website:
Begræns til bestemt domæne:
Vi anbefaler ikke at bruge Google eller Google Scholar til at søge efter videnskabelig litteratur. Brug i stedet de muligheder RUC stiller til rådighed (soeg.kb.dk samt diverse databaser)
Google og Google Scholar søgninger er hurtige og umiddelbart effektive, men bør ikke være de eneste søgesystemer i din litteratursøgning.
Søgninger med Google er påvirket af algoritmer og viser personaliseret og rangeret indhold, styret bl.a. af din søgehistorik, brug af sociale medier og geografiske placering.
Ofte giver google hurtige og personlige søgninger, men kan misse væsentligt materiale og skabe bias i din søgning. Desuden er meget akademisk og peer-reviewed materiale gemt bag betalingsmure - som du netop har adgang til via RUC's databaser.