Skip to Main Content

Databaser: Om bibliotekets databaser

Kort om databaser

Udover soeg.kb.dk kan det være en god idé at søge efter artikler i bibliotekets databaser. I databaserne har du flere muligheder for at afgrænse din søgning, så den bliver mere specifik.  I A-Z databaselisten kan du søge efter databaser på enten emneområde eller type. Hvis du er i tvivl eller arbejder med et tværfagligt emne så prøv en af de universelle databaser. Du kan læse mere om de forskellige typer af databaser herunder.

Generelt om 
databaserne kan det siges at:

  • De kan indeholde tidsskriftsartiklerrapporterkonferencebidrag, magasiner, aviser og meget mere
  • Nogle baser indeholder bøger, men søger du specifikt efter bøger, er det bedre at bruge soeg.kb.dk
  • De kan være emnespecifikke eller multidisciplinære
  • Du kan ofte få adgang til fuldtekster men ellers har du mulighed for at se abstracts og citationer
  • Mange databaser ser forskellige ud, men kan generelt det samme. Nogle baser har specifikke funktioner, som du kan læse mere om under deres Hjælp sider.
  • Du kan også anvende de boolske operatorer, trunkering, frasesøgning m.v. i baserne. Har du en god søgestreng, kan du kopiere den over i baserne.
  • Du kan få adgang til databaserne når du sidder derhjemme ved at logge ind med dit single sign-on.

De 4 universielle databaser

ProQuest Central er en stor multidisciplinær database med adgang til mere end 47 emnespecifikke baser. Du kan vælge at søge i alle baserne på én gang eller udvælge specifikke baser alt efter dit emne. Basen dækker litteratur indenfor flg. emner: Business, Science and Technology, Health and Medical, Social Sciences, Arts and Humanities og News. Du kan finde særligt nyttige søgetips til ProQuest HER

EBSCOhost er som ProQuest Central en stor multidisciplinær database hvor du ligeledes har mulighed for at søge bredt i alle baser på én gang, eller at udvælge nogle mere emnespecifikke.

SCOPUS er en stor multidisciplinær base med fuldtekster, citationer og abstracts fra peer-reviewed tidsskrifter, fagblade, bøger, patenter og konference publikationer. Særligt for Scopus er deres meget visuelle og grafiske analysevæktøjer som kan give et godt overblik over dine søgeresultater. Blot tryk på Analyze results når du har din liste over resultater.


Web of Science er ligesom Scopus en citationsdatabase, og indeholder over 170 millioner opslag. Web of Science har en række stærke analyseredskaber, der kan give dig over blik over artikler og emners citationer, aktive forskere og relevante journals. Der er dog også en del især europæisk forskning, der ikke er indekseret i Web of Science, og på den måde kan Scopus og Web of Science supplementere hinanden. 


I de multidisciplinære baser ProQuest og EBSCOhost kan du søge i alle de baser de dækker på én gang. Dette kaldes også en samsøgning. Fordelen ved en samsøgning er, at du i de indledende faser af din litteratursøgning kan få et overblik over hvilke baser, som på bedste vis dækker lige præcis dit emne. Samtidig risikerer du heller ikke at misse relevant litteratur i en base, du evt. ville have valgt fra, hvis du fra start af havde valgt nogle enkelte emnespecifikke databaser. 

Ulempen er derimod, at dine søgninger ikke bliver så præcise. Du kan risikere at få meget store antal søgehits med en masse irrelevant litteratur og du kan ikke udnytte de enkelte basers særlige søgefelter og kontrollerede emneord.

Prøv dig frem. Det afhænger af dit emne, hvilken metode der er bedst, for lige netop det du sidder med.

Emnespecifikke databaser

De emnespecifikke baser kan du enten finde på listen over databaser på bibliotekets hjemmeside, hvor vi har inddelt dem efter overordnede emner, eller du kan åbne baserne ProQuest eller EBSCOhost og læse mere dybdegående, hvad de enkelte baser dækker (se screenshot fra EBSCohost herunder).
 

undefined

Referenceartikler

En referenceartikel kan findes i opslagsværker, encyklopædier og håndbøger og indeholder præcise forklaringer af begreber, emner begivenheder osv. De er generelt kortere end forskningsartikler, fordi formålet er at give en indføring i emnet, men de indeholder ofte flere gode referencer og kildehenvisninger til mere detaljeret litteratur inden for emnet.

Du kan finde flere af de tilgængelige opslagsværker på vores databaseliste. Opslagsværkerne på databaselisten er forskningsbaserede, hvilket betyder, at du kan referere til dem i dine egne projekter og opgaver, i modsætning til online encyklopædier som Wikipedia, hvor alle kan redigere artiklerne.


Herunder kan du se et eksempel på en referenceartikel:

undefined

 

Det Kgl. Biblioteks databaseliste

Søg i Det Kgl. Biblioteks databasesøgning
Her findes alle Det Kgl. Biblioteks databaser sorteret efter emner og navn.

Bemærk at de forskellige universiteter har forskellige abonnementer og derfor er der ikke adgang til alle databaser fra RUC.

Søgning i Google

DON'T JUST GOOGLE!

Vi anbefaler ikke at bruge Google eller Google Scholar til at søge efter videnskabelig litteratur. Brug i stedet de muligheder RUC stiller til rådighed (soeg.kb.dk samt diverse databaser)

Google og Google Scholar søgninger er hurtige og umiddelbart effektive, men bør ikke være de eneste søgesystemer i din litteratursøgning. 

Søgninger med Google er påvirket af algoritmer og viser personaliseret og rangeret indhold, styret bl.a. af din søgehistorik, brug af sociale medier og geografiske placering.

Ofte giver google hurtige og personlige søgninger, men kan misse væsentligt materiale og skabe bias i din søgning. Desuden er meget akademisk og peer-reviewed materiale gemt bag betalingsmure - som du netop har adgang til via RUC's databaser.

Radio / TV / Aviser

Infomedia

I Infomedia kan du finde mere end 75 mio. artikler tilbage til ca. 1990. Infomedia dækker alle landsdækkende aviser, regionale og lokale dagblade, lokale ugeaviser, fagblade og magasiner, nyhedsbureauer, webmedier og radio- og tv-udsendelser. 

Mediestream

Mediestream indeholder mere end en million udsendelser fra Det Kongelige Biblioteks unikke samling af dansk radio og TV, biografreklamer samt 35 mio. avissider. Indholdet i Mediestream repræsenterer en lang række radio- og tv-udsendelser, bl.a. baggrundsorienterende programmer, samfund og debat, undervisningsprogrammer samt oplysning og kultur. Reklamefilmene i Mediestream består dels af biografreklamer fra perioden 1907-1995 og dels af TV 2-reklamer fra perioden 1988-2005.

Mediestream indeholder også aviser, der blev digitaliseret i et avisdigitaliseringsprojekt. Her er foreløbig mere end 35 millioner avissider blevet digitaliseret.


undefined