Bibliotekssystemet er en samlet indgang til Det Kgl. Biblioteks fysiske og elektroniske materialer. Du finder artikler, bøger, databaser, tidsskrifter, specialer, billeder, håndskrifter, musik og meget mere.
Du søger i materialesamlinger fra Det Kgl. Bibliotek, Aarhus Universitet, IT-Universitetet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt Service for centraladministrationen.
Bibliotekssystemet indeholder derudover et kæmpe indeks over materialer med online adgang fra mange forskellige leverandører. Det vil fremgå af det enkelte materiale, hvilke brugere der kan få direkte adgang. Det er også muligt at søge efter og bestille materiale, der vil skulle skaffes f.eks. gennem lån via andre biblioteker
Bibliotekssystemet kan være et godt sted at starte dine søgninger, da det har en bred, faglig og indholdsmæssig dækning og har indekseret det meste af det, du har adgang til.
Du kan bestille bøger til afhentning på Roskilde Universitetsbibliotek eller på en anden lokation, hvis denne er tættere på dig.
Vi har herunder samlet lidt fif til hvordan du bedst muligt foretager søgninger i soeg.kb.dk.
1. Husk at logge ind med din RUC-identitet (gennem WAYF)
2. Find studenterprojekter til inspiration.
Inden du begynder at søge, er det vigtigt, at du logger ind med WAYF. Herved får du fuld adgang til de elektroniske ressourcer samt mulighed for at bestille fysiske materialer i soeg.kb.dk. Du logger på i øverste højre hjørne på hjemmesiden.
Har du ikke fået oprettet dig som låner endnu, kan du læse mere om oprettelse HER
I bibliotekskataloget kan du finde studenterprojekter. Dette inkluderer specialer, masterafhandlinger, bachelorprojekter samt semesteropgaver både fra RUC, men også fra KU. Du kan afgrænse til det ønskede niveau og universitet og søge på en specifik vejleder eller uddannelsesretning. Det kan være en god måde at komme i gang med dit projekt, at se hvordan andre har valgt at strukturere deres opgave, hvilke metoder de har anvendt og ikke mindst hvilken litteratur de har brugt.
Da det er projekter lavet af studerende er det vigtigt at bevare din kritiske sans når du anvender dem.
Når du laver en søgning i soeg.kb.dk, kan du afgrænse din søgning vha. afgrænsningerne i skærmens venstre side. Herved får du systematiseret din søgning, så du f.eks. kun får vist peer-reviewed artikler, bøger, referenceartikler m.v. (se billede).
Når du har valgt en afgrænsning, er det vigtigt at låse filteret. Herved forsvinder det ikke, hvis du justerer i din søgestreng. Du låser enkelet filtre ved at klikke på hængelåsen til venstre. Et låst filter ser således ud:
I soeg.kb.dk har du også mulighed for at lave en avanceret søgning (se link til højre for søgefeltet på startsiden). Den avancerede søgning er især god, hvis du søger på en bestemt forfatter. I så fald kan du søge som på nedenstående screenshot. Du kan ligeledes søge på emneord og titler. Emneord kan være en god måde at afgrænse din søgning på, men du skal være opmærksom på, at du også risikerer at filtrere relevant litteratur fra, som ikke har fået tildelt emneord.
Udover soeg.kb.dk kan det være en god idé at søge efter artikler i bibliotekets databaser. I databaserne har du flere muligheder for at afgrænse din søgning, så den bliver mere specifik.
I A-Z databaselisten kan du søge efter databaser på enten emneområde, fagområde eller type. Hvis du er i tvivl eller arbejder med et tværfagligt emne så prøv en af de universelle databaser.
En referenceartikel kan findes i opslagsværker, encyklopædier og håndbøger og indeholder præcise forklaringer af begreber, emner begivenheder osv. De er generelt kortere end forskningsartikler, fordi formålet er at give en indføring i emnet, men de indeholder ofte flere gode referencer og kildehenvisninger til mere detaljeret litteratur inden for emnet. Du kan benytte filteret Referenceartikler til venstre under Materialetyper.
Du kan finde flere af de tilgængelige opslagsværker på databaselisten. De fleste af opslagsværkerne på databaselisten er forskningsbaserede, hvilket betyder, at du kan referere til dem i dine egne projekter og opgaver.
Herunder kan du se et eksempel på en referenceartikel: