Skip to Main Content

Velkommen til Biblioteket: Brugeroprettelse, lån og gebyrer


Som en del af Det Kgl. Bibliotek giver vi adgang til digitale og trykte ressourcer inden for dit fagområde, igennem bibliotekskataloget soeg.kb.dk. For at få adgang til dette, skal du oprette dig som låner. Det gør du HER

Brugeroprettelse for studerende og ansatte

Som studerende eller ansat ved Roskilde Universitet skal du benytte loginmetoden WAYF. Vi har vedhæftet en trin for trin guide herunder. Husk at oprette dig med din RUC-mail og bekræft din bruger ved at åbne linket i den mail du får tilsendt, efter endt oprettelse.

Brugeroprettelse ved skift af universitet

Når du skifter fra Aarhus Universitet til Roskilde Universitet får du fremover adgang til e-ressourcer som Roskilde Universitetsbruger.

For at sikre denne adgang skal du oprette en ny konto på biblioteket.

Benyt WAYF > Roskilde University. Husk at registrere en anden email og lånerID end dem du allerede har benyttet hos os. Ønsker du efterfølgende at sammenflette dine to konti kan vi hjælpe med dette.

Vi kan alternativt hjælpe dig med at ændre din nuværende AU-brugerkonto konto til RUC-brugerkonto.

Kontakt Spørg Biblioteket, som kan hjælpe med at skifte eller sammenflette dine konti.

Har du tidligere valgt automatisk at logge på hos AU skal du slette cookies der knytter sig til dette. Se vejledning til at slette forvalg af institution på WAYF her

Brugeroprettelse for eksterne brugere

Som ekstern bruger kan du finde oplysninger om bibliotekets materialer og bestille fysiske bøger hjemmefra via bibliotekskataloget soeg.kb.dk.

For at få adgang til bibliotekets e-ressourcer skal du benytte publikums-PC'erne i biblioteksbygningen. 

Begge dele kræver, at du opretter dig som privat låner vha. NemID HER

Lånetid og fornyelse

Lånetiden for trykte materialer er normalt 1 måned. Lån kan fornys hvis materialet ikke er reserveret af en anden. Så længe det ikke er reserveret, kan materialet fornys flere gange, så man kan låne det i op til 6 måneder, før det skal afleveres.

For RUC-ansatte er den maksimale lånetid 1 år. Hvis materialet bliver reserveret af en anden, kan det ikke fornys og bliver hjemkaldt.

Lånetiden for fjernlån er normalt den samme som for bibliotekets egne materialer. I nogle tilfælde kan den dog være kortere. Dette kan ses på udlånskvitteringen og/eller i din lånerstatus.

Nogle materialer er kun til brug på læsesal og kan ikke hjemlånes. Her skal man henvende sig i Informationen, når materialet er hjemkommet.

Du kan læse mere på det Kongelige biblioteks hjemmeside HER

Afhentning og aflevering

Man kan frit vælge afhentningssted blandt alle de biblioteker, som er en del af Det Kgl. Bibliotek. Vær dog opmærksom på, at bestiller man bøger fra bibliotek.dk, så vælges automatisk det afhentningssted, som blev valgt som foretrukne ved oprettelsen i Bibliotekssystemet.

I åbningstiden afleveres materialer i automaten ved Informationen. Uden for åbningstiden kan materialer afleveres i postkassen ved siden af hovedindgangen. De vil blive afleveret i systemet næstkommende hverdag. Man kan aflevere det lånte materiale på alle biblioteker under Det Kgl. Bibliotek, uanset hvor det er lånt.

Gebyr og erstatninger

Der betales gebyr ved for sen aflevering af lånte materialer. Gebyrerne betales via lånerstatus på Bibliotekssystemet eller ved kontantbetaling på Den Sorte Diamant. Du kan læse mere på det Kongelige Biblioteks hjemmeside HER

Søg og find en bog

Find din reserverede bog

Personlige oplysninger i Bibliotekssystemet

Når du har oprettet dig som bruger, kan du logge ind på din profil via soeg.kb.dk i øverste højre hjørne. Her kan du bl.a. finde en oversigt over dine hjemlån og reserveringer. Du kan forny dine lån, såfremt de ikke er blevet reserveret af andre, ændre dit login ID, din pinkode til udlånsautomaterne, dit password osv.

Klik på pilen ved dit navn i højre hjørne


Vælg "Login og pinkode"