Skip to Main Content

Kildehenvisninger: Undgå plagiering

Om plagiering

Plagiering betyder, at du bruger andres tekster, ord, billeder, teorier, figurer m.v. og lader dem fremstå som værende dine egne. Dette kan du undgå ved at sørge for altid at kildehenvise, når du bruger andres materiale.

Spørgsmål?

Kontakt venligst Spørg biblioteket

Referenceværktøjet Zotero

Hjælper dig med at holde styr på henvisninger og litteratur, så du ikke behøver gøre det manuelt. 

Biblioteket afholder jævnligt kurser i Zotero (kun for RUC ansatte samt RUC studerende). Hold dig opdateret på vores Facebook og Instagram samt på vores LibGuide om Zotero.

Citér dine kilder

Citater, omskrivninger og opsummeringer er forskellige måde at inkludere andre forfatteres ideer og ord i dit eget projekt. Men ligegyldig hvordan du vælger at bruge dine kilder, skal du altid kildehenvise til dem!

  • Citater giver dig muligheden for at fremføre en forfatters præcise ordvalg. Det er dog meget vigtigt, at læseren aldrig er i tvivl om, hvor citatet starter og slutter. Citater afsluttes altid med en kildehenvisning, som skal være konsekvent igennem hele teksten.
  • Omskrivninger er en måde at inkludere information fra andre kilder i din egen tekst uden direkte at citere. Du skal dog stadig kildehenvise, når du omskriver. Ellers betragtes det som plagiat!
  • Opsummeringer er en måde at inkludere større mængder af information fra en kilde, uden at du bruger for mange citater.

Litteraturlisten

Dine kildehenvisninger skal opsamles til sidst i dit dokument i en litteraturliste. Litteraturlisten er ikke en opfordring til videre læsning eller en bibliografi. Alt der står i litteraturlisten, skal være brugt og henvist til i selve opgaven/teksten.

Stop plagiat

Prøv Stop plagiats webtutorial HER

Yderligere læsning om plagiering

Kulturministeriet (2006). God citatskik og plagiat i tekster. Hentet fra: 
https://kum.dk/servicemenu/publikationer/
2006/god-citatskik-og-plagiat-i-tekster/
 
10/10-2019