Ophavsret er en ret, som knytter sig til et originalt værk. Det gælder uanset om værket er en bog, et fotografi, et musikstykke, et computerprogram m.m. Det gælder både en moralsk rettighed, hvor ophaveren skal krediteres, når ophaverens værk bruges. Den anden ret er økonomisk og sikrer ophaveren retten til at sælge, kopiere og distribuere sit værk med økonomisk vinding for øje.
Ophavsrettens udløb
Ophavsretten til et værk udløber 70 år efter ophaverens død. Efter de 70 år gælder reglerne om "Droit moral". Det betyder, at ophaveren fortsat har krav på at blive krediteret, når vedkommendes værk bruges og at værket ikke må benyttes på en krænkende måde.
Hvornår må man benytte værker uden at spørge om lov?
I visse tilfælde må du benytte, anvende og dele ophavsretsligt beskyttede værker uden at bede om lov først. Du må i et rimeligt omfang citere bøger, artikler m.m. Roskilde Universitet har aftaler med Copydan, som forvalter ophavsrettighederne for en lang række ophavere. Aftalen med Copydan betyder, at du i et vist omfang må benytte trykt materiale og billeder i blandt andet undervisning og i opgaver, som er knyttet til RUC.
Bibliotekets e-ressourcer og ophavsret
Bibliotekets elektroniske materiale såsom e-bøger, databaser og elektroniske artikler er ikke omfattet af Copydan-aftalen. De er omfattet af forhandlede licenser, som beskriver præcis, hvordan de må benyttes. Du kan dog altid lovligt dybdelinke til disse materialer og på denne måde dele dem med andre.
Du må gerne citere fra et værk uden først at bede ophaveren om lov, men ovenstående regler skal overholdes for at gøre det korrekt.
Se Ophavsretsloven § 22
Brug af billeder
Når du laver oplæg og udgiver tekster kan du fra tid til anden brug for billeder. Almindeligvis må du ikke kopiere billeder fra internettet, tidsskrifter, bøger eller andre steder uden at få lov af ophavsmanden til disse billeder. Det kan i visse tilfælde fremgå tydeligt af billede, at du godt må bruge det. Hvis ophavsretten er udløbet må det gerne benyttes (du skal dog stadig kreditere ophavsmanden).
RUC har indgået en licensaftale med VISDA, som supplerer aftalen om undervisningskopier mellem Copydan Tekst & Node og universiteterne. Aftalen giver med enkelte begrænsninger og undtagelser RUCs undervisere og studerende lov til at bruge billeder til undervisningsformål. Det gælder alle former for billedkunst, såsom fotografier, tegninger, illustrationer, malerier, skulpturer, kunsthåndværk, grafik mm. Der er ingen begrænsning på, hvor mange billeder, der må bruges, men du skal huske altid at skrive kunstnerens navn nedenunder eller i nærheden af billedet. Vær opmærksom på, at brug af billeder med ophavsret i f.eks. en projektrapport forudsætter, at rapporten er adgangsbeskyttet, og derfor ikke må kunne tilgås fra platforme, som er offentligt tilgængelige. Se den fulde aftale med begrænsninger og undtagelser her
Kopiering af trykte bøger
Du må gerne kopiere trykte bøger på biblioteket, men det skal være til privat brug. Det vil sige, at du må lave en kopi til dig selv og eller til andre i din husstand til enkelte tætte venner eller en lille kreds af forskere. Tager du en digital kopi af en bog, så er det udelukkende dig selv som må bruge den.
Kopiering af E-bøger
E-bøger må du ikke laver kopier af eller dele med andre. Det vil sige, at du f.eks. må ikke videresende en E-bog, dele den via Moodle, udskrive den og give kopierne videre til andre.
Optagelse af undervisning på RUC
Du må ikke optage en undervisning og lægge den ud på internettet uden samtykke fra dine medstuderende. Omvendt skal dine studerende også bede dig om lov til at optage f.eks. en webcast af din undervisning. Webcasten må ikke offentliggøres med mindre du har samtykket.
Dine egne produktioner
Du er ophaver til dine egne opgaver, dine præsentationer osv. Du er dermed beskyttet af ophavsretsloven og andre må ikke bruge dine værker uden tilladelse. Din underviser må f.eks. ikke lægge din opgave op på Moodle uden dit samtykke osv.
Morten Rosenmeiers bog "Ophavsret for begyndere: En bog til ikke-jurister" - 5. udgave (2024)
Du kan også besøge Kulturministeriet side om ophavsret for mere information om emnet.
Den gældende lovgivning om ophavsret