Når du publicerer dine forskningsdata i f.eks. en forskningsartikel, skal du beslutte, hvor du vil deponere dine data.
Re3data er et katalog over repositorier med næsten 3000 forskellige repositorier. De to vigtigste tværfaglige forskningsdatarepositorier er Zenodo og Figshare. Begge er gratis at benytte.
I 2025 har forskere på RUC mulighed for at bruge DeiC Dataverse til forskningsdata, der ikke indeholder persondata.
Du skal også overveje, hvilken licens du knytter til dine forskningsdata. I mange repositorier vil du have mulighed for at vælge mellem flere licenstyper.
Hvis du vil dele din forskning og give flere rettigheder til dine forskningsdata end de traditionelle ophavsrettigheder, kan du overveje Creative Commons (CC) licenser. En CC-licens er en enkel, standardiseret måde at give andre tilladelse til at dele og bruge dine forskningsdata på dine betingelser. Læs mere i vores libguide her eller på CC's hjemmeside.
En Digital Object Identifier (DOI) bruges til entydigt at identificere akademiske, professionelle og offentlige oplysninger såsom tidsskriftsartikler, forskningsrapporter og datasæt. DOI'er er meget udbredte og er varige links i modsætning til URL'er.
DOI'er er baseret på en ISO-standard og understøttes af den Internationale DOI Foundation (IDF). Kun godkendte medlemmer, som er koordineret af IDF, kan udstede DOI'er.
Zenodo og Figshare samt andre repositorier udsteder DOI'er til datasæt fra forskning.
Eksempel på DOI: 10.5281/zenodo.820919
"Metadata er et sæt af oplysninger der beskriver data i et elektronisk dokument eller en anden datasamling." (1).
Metadata er en fællesbetegnelse for mange forskellige typer struktureret information, der bruges til at beskrive, administrere og hente f.eks. forskningsdata.
Titel, abstrakt, forfatter, affiliation, filformater, version, DOI og emneord er eksempler på metadata i relation forskningsdata.
Vi anbefaler at bruge en anerkendt standard for metadata, både hvad angår indhold (indholdsformat) og struktur (dataformat). Det gør det nemmere at udveksle data med andre brugere og systemer. DataCite-metadataskemaet er et eksempel på sådan en standard og bruges af mange repositorier til forskningsdata såsom Zenodo og Figshare. Læs mere om dette skema på datacite.org.
(1) "Metadata", Den Danske Ordbog (tilgået den 8. januar 2025).
I 2025 tilbyder Danish e-Infrastructure Consortium (DeiC) alle forskere på de danske universiteter mulighed for at publicere og arkivere deres forskningsdata i DeiC Dataverse.
Hvert universitet får deres egen samling på platformen, hvor de administrerer egne brugere og indhold, f.eks. RUC Dataverse. Mere info følger snart.
Zenodo er et tværfagligt repositorium oprettet af CERN (den Europæiske Organisation for Kerneforskning) og OpenAIRE.
Datasæt får en varig identifikator (f.eks. DOI) for at gøre det nemt at citere datasæt. Zenodo bruger en delmængde af DataCite metadataskemaet.
Metadata er altid tilgængelige, selvom datasæt måske ikke er det.
Figshare er et repositorium, som ejes af Digital Science. Datasæt får en DOI, og figshare tillader integration med ORCID.
Figshare dækker alle discipliner og alle filformater.