Forskningsdata kan omfatte ethvert fysisk materiale og digitale data, der danner grundlag for forskningen. Det kan f.eks. være notesbøger, interviews, tekster og litteratur, digitale rådata, optagelser, prøver og computerkode samt detaljerede registreringer af disse materialer og data, som udgør grundlaget for den analyse, der fører til resultater.
Når du indsamler eller producerer forskningsdata, er det vigtigt at overveje type, formatet og mængden af data. Ligeledes om de formater og den software, du vælger, muliggør langtidsbevaring og deling af data, og om der er eksisterende data, som kan genbruges.
Filformater kan være proprietære (ejet af et privat firma) eller åbne. Åbne formater bør foretrækkes for at sikre, at dine forskningsdata også i fremtiden kan læses.
Du kan også overveje, hvilke standarder eller metoder, du bruger, og hvordan du vil strukturere og navngive dine mapper og filer. Derudover kan du overveje, hvordan du vil håndtere versionering og hvilke processer, du vil tage i brug for at kvalitetssikre dine forskningsdata.
Det er vigtigt at filnavne er konsekvente, f.eks. baseret på dato, klokkeslæt og emne. Dette bør også afspejles i din filmappestruktur.
Du skal bruge en sikker platform til at opbevare dine data for at undgå tab af forskningsdata og/eller uautoriseret adgang under forskningsprocessen.
Stol ikke på din bærbare computers harddisk eller USB-drev. RUC's netværksdrev er sikre og bliver jævnligt sikkerhedskopieret, men deling kan ikke kontrolleres.
Universitetet tilbyder også Microsoft OneDrive som en mulighed, men data på OneDrive opbevares ikke internt, hvilket i nogle tilfælde kan være et problem.
Se RUC's retningslinjer på billedet ovenfor for at finde ud af, hvor du kan gemme, opbevare og/eller dele dine filer, inklusiv dine forskningsdata. Klik på billedet for at åbne det i stort format.
Kontakt RUC Digital Services via eScience Services på RUC's Serviceportal (kræver RUC-login) for mere information om mulighederne for at opbevare filer og forskningsdata på RUC.
Når forskningsdata involverer persondata, skal du overholde den generelle databeskyttelsesforordning (GDPR).
Det er nødvendigt at indhente tilladelse til at behandle og evt. dele personoplysninger. Hvis der er eksterne rettighedshavere til forskningsdata, skal du afklare, om der skal indhentes godkendelse. Endelig skal du overveje de etiske rammer for forskning.
Læs RUC's vejledninger og skabeloner i håndtering af persondata (kræver RUC-login).
Google Drev, DropBox og andre offentlige fildelingssystemer bør ikke bruges til opbevaring af forskningsdata. Dette gælder især, hvis der er tale om persondata.