Skip to Main Content

Forskningsdatamanagement: Datamanagementplaner

Datamanagementplaner (DMP'er)

HVAD ER EN DMP?

En datamanagementplan (DMP) hjælper dig med at reflektere over bl.a. indsamling, opbevaring og deling af dine forskningsdata. DMP'er kan se forskellige ud, og formaterne kan variere fra disciplin til disciplin.

Fælles for planerne er, at spørgsmålene i en DMP dækker hele forskningsprocessen fra beskrivelse af dine data (størrelse, format osv.) til juridiske og etiske spørgsmål og ansvar i tilfælde af et sikkerhedsbrud.

 DeiC DMP er et værktøj til at skrive en datamanagementplan. Værktøjet inkluderer vejledning og eksempler, som kan hjælpe forskere med at skrive DMP'er. DeiC DMP leveres af Danish e-Infrastructure Consortium (DeiC) og er tilgængelig for alle ansatte ved danske forskningsinstitutioner og deres samarbejdspartnere.

Alle spørgsmål i en DMP er ikke nødvendigvis relevante for dit forskningsfelt eller i den nuværende fase af dit forskningsprojekt. At skrive en DMP er en iterativ proces, og planen bør konsulteres og tilpasses gennem hele forskningsprocessen.

De fleste DMP'er dækker følgende emner:

1. Dataindsamling
2. Dokumentation og metadata
3. Etiske og juridiske krav
4. Opbevaring og informationssikkerhed
5. Deling / publicering af forskningsdata
6. Udvælgelse og langtidsbevaring
7. Ansvar og ressourcer

Nogle bevillingsgivere (f.eks. Horizon Europe) kræver, at forskere gør deres data FAIR. Læs mere i vores libguide om FAIR.

Værktøjer til at skrive en DMP

DEIC DMP

DeiC DMP er et værktøj leveret af Danish e-Infrastructure Consortium til at skrive datamanagementplaner.

ARGOS 

Dette værktøj leveres af OpenAIRE, som er en non-profit organisation, der støtter Open Science i europæisk forskning.

Bliv oprettet i DeiC DMP

DEIC DMP VEJLEDNING

ANSVARET ER DIT. Denne guide er til inspiration og generel vejledning og erstatter derfor ikke personlig, juridisk eller akademisk rådgivning. Det er dit ansvar at sikre, at du overholder gældende regler.