Skip to Main Content

Velkommen til Biblioteket: Bibliotekets samlinger

Bibliotekets samlinger

BIBLIOTEKET HAR MANGE TYPER MATERIALER

På denne side præsenterer vi et udsnit af bibliotekets mange materialer. Roskilde Universitetsbibliotek har både mange forskellige fysiske samlinger, der kan bruges på stedet eller lånes med hjem, og som en del af Det Kgl. Bibliotek giver vi også adgang til mange andre samlinger af fysiske og digitale materialer.

På biblioteket har vi 11.000 hyldemeter "åbne hylder", hvilket betyder, at du selv kan gå over og finde bogen. Vi har også flere materialer på magasin, som du kan bestille, ligesom du har mulighed for at bestille fysiske materialer fra andre af Det Kgl. Biblioteks samlinger.

Brug bibliotekets e-ressourcer

BRUG AF E-RESSOURCER

En stor del af bibliotekets bøger og tidsskrifter vil være tilgængelige digitalt. Fælles for både e-bøger og digitale tidsskrifter er, at de skal findes via bibliotekssystemet soeg.kb.dk. I systemet findes links til de forlag der har materialerne. Dog skal du være opmærksom på følgende ved brug af e-ressourcerne:

E-bøger

Ved nogle forlag (som E-book central) er det kun muligt at downloade et begrænset antal sider, mens resten må læses online på hjemmesiden. En anden mulighed er at downloade programmet Adobe Digital Editions, hvor du så kan downloade filen, men kun læse den i en begrænset periode.

Online tidsskrifter

Ved tidsskriftartikler vil du oftest kunne downloade artiklerne, hvis du husker at tilgå dem via soeg.kb.dk. Nogle gange vil du opleve, at der vil være flere forskellige online-adgange til én artikel.

Semesterhylde

SEMESTERHYLDE

På semesterhylden har vi samlet de bøger, der fremgår af din pensumliste. Vi holder hylden opdateret, men kan ikke garantere, at samlingen er komplet. Hvis der mangler bøger på hylden, som er på din pensumliste, så er du velkommen til at henvende dig i bibliotekets information, eller skrive en forespørgsel til Spørg Biblioteket, så sørger vi for at få dem skaffet.

Bøgerne er hyppigt brugt og er derfor ikke til hjemlån, men kan bruges på biblioteket. Det er muligt at scanne og kopiere fra bøgerne i bibliotekets printrum. Semesterhylden kan findes på plan 1.

Håndbogssamlingen

HÅNDBOGSSAMLINGEN

Håndbogssamlingen består af opslagsværker, ordbøger, encyklopædier m.m., som er brugbare når du skal bruge korte, men præcise definitioner eller information om et givent emne, koncept eller fagterm. De nyeste værker i håndbogssamlingen finder du digitalt via soeg.kb.dk. Du skal blot bruge filtret "referenceartikler". Du kan også se en liste over nogle af disse opslagsværker på vores databaseliste. Vi vil altid anbefale, at du starter digitalt.

På bibliotekets plan 1 finder du vores fysiske håndbogssamling. I denne samling findes der flere værker, der ikke er digitaliserede, men stadig brugbare. For eksempel finder du vores samling af Lovtidende og Ministerialtidende blandt lovstoffet.

Studenterprojekter

STUDENTERPROJEKTER

Du har adgang til tidligere afleverede specialer, masterafhandlinger, bachelorprojekter samt semesteropgaver fra Roskilde Universitet og Københavns Universitet. Det gælder kun de opgaver, som de studerende har givet tilladelse til at vise. 

Studenterprojekterne fra 2004 og frem til i dag ligger online tilgængelige i soeg.kb.dk. Du kan søge afgrænset efter studenterprojekterne herI bibliotekets plan 0 kan du finde fysiske studenterprojekter helt tilbage fra fra RUC's grundlæggelse.

Tidsskrifter

TIDSSKRIFTER

Størstedelen af de tidsskrifter, vi tilbyder adgang til, kan du finde online via soeg.kb.dk. Find dem enten her, eller igennem en af de andre databaser, du har adgang til, som studerende eller ansat på RUC.

Bibliotekets fysiske samling af tidsskrifter finder du på plan 0. Kompaktreolerne indeholder tidskrifter fra 1990-2004, mens tidsskrifter fra 2005 - i dag kan findes på R reolerne ved siden af. Tidsskrifter, der er ældre end 1990 skal findes på soeg.kb.dk og bestilles. 

Seneste udgave af de tidskrifter vi får fysisk bliver udstillet på plan 1.

Aviser og mikrofilm

AVISER PÅ ROSKILDE UNIVERSITETSBIBLIOTEK

På Roskilde Universitetsbibliotek kan du både tilgå nye og historiske aviser. Vi abonnerer på 9 trykte aviser, og du kan se historiske aviser både online og med mikrofilm. Læs mere om aviser her.

Bogforslag

FORESLÅ NYE BØGER

Som studerende eller ansat ved Roskilde Universitet kan du foreslå en bog, et tidsskrift eller en anden informationsressource, som vi kan købe til biblioteket for dig.

Log ind med WAYF og udfyld formularen med de oplysninger, du har, fx titel, forfatter, forlag, år, ISBN/ISSN.

Den runde reol

'DEN RUNDE REOL'

'Den runde reol' er vores reolsektion, hvor du finder et udpluk af skønlitteratur, kogebøger, tegneserier og cd'er, som du kan låne i en måned. Der er også brætspil som kan benyttes på biblioteket.

Ph.d.-afhandlinger

PH.D.-AFHANDLINGER

Du har mulighed for at se nye Ph.d.-afhandlinger på bibliotekets plan 1 inden de er forsvaret. Efter vil de indgå i bibliotekets øvrige samling på åbne hylder.

Tarotkort på RUC. K. Frank Jensen samlingen

I 2012 modtog Roskilde Universitetsbibliotek en donation bestående af en stor samling af tarotkort fra det 20. århundrede. Samlingen er unik på verdensplan, da den er over 95% komplet. Læs mere om samlingen og søg i materialerne her.