I RUC's publiceringspolitik, står bl.a. følgende:
"RUC søger at sikre fri og åben adgang til universitetets forskning og ønsker derfor at fremme publicering, der rummer mulighed for fri adgang (Open Access) til forskningsresultater."
Derudover støtter RUC Danmarks Nationale Strategi for Open Access.
Men hvad er Open Access, hvorfor er det vigtigt, og hvordan påvirker det den enkelte forsker?
Denne guide indeholder information om Open Access, herunder de aftaler og services, du kan drage nytte af som forsker på Roskilde Universitet. Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte Roskilde Universitetsbibliotek på rucforsk@kb.dk.
Eksempler på hvad kan vi hjælpe med:
Vi kommer selvfølgelig også meget gerne ud til institut- eller forskningsgruppemøder og holder oplæg om Open Access.
Open Access er en publiceringsform, hvor der gives gratis og uhindret adgang til forskningspublikationer i modsætning til abonnementsbaserede publikationskanaler, hvor der skal betales for at få adgang. Det betyder, at forskningen bliver åben og tilgængelig for alle interessenter uden omkostninger og uden abonnement for den, der gerne vil anvende/læse publikationerne.
Open Access medvirker til at øge udbredelsen af forskningen, nå ud til en større læserskare samt øge mulighederne for flere citationer. Open Access-publikationer er almindeligvis licenseret med en Creative Commons-licens, hvilket gør det lettere at distribuere, dele og bearbejde publikationerne afhængig af licensvilkår.
Flere bevillingsgivere kræver at den forskning, de bevilliger penge til, udgives som Open Access, f.eks. EU's rammeprogrammer; Horizon 2020 og Horizon Europe.