Næsten alt der skabes har en ophavsret hæftet på sig. Især elektroniske værker kan med fordel vedhæftes en Creative Commons licens. Denne licens kan udformes på mange måder og giver brugeren en rettesnor for, hvordan værket må bruges. Som ophavsmand sikrer man sig sine rettigheder og skal ikke spørges om lov, hvis andre vil benytte ens værk.
Hos Creative Commons kan man søge efter værker, som er givet en Creative Commons licens.
På denne side vil du finde links og tips til at finde lovligt materiale, som du gerne må bruge som studerende og som privatperson. Det er lovlige databaser, som samler materialer fra kunstnere, som har frigivet deres ophavsret eller lagt en Creative Commons licens på deres værker.
Unsplash indeholder billeder der frit kan benyttes under deres Unsplash license
Flickr er en foto- og video delings website for private. Det er muligt for ophavsmanden at tildele fotografier Creative Commons licenser i Flickr. Du kan som bruger søge efter billeder med en bestemt Creative Commons licens tilknyttet. På denne måde er du sikker på ikke at overtræde andres ophavsret ved brug af et billede.
Open Clip Art Library indeholder grafiske billeder, som ikke bundet af ophavsret. Alle kunstnere har frigivet deres værker rent ophavsretsligt, så du kan bruge dem, som du har lyst.
Pixabay er en database med fotografier, som har tilknyttet en CC-licens. Under hvert billede kan du se, hvad du som bruger har af rettigheder til billede. Der vil også forekomme betalingsbilleder men du er ikke forpligtet til at købe disse fotografier.
I Jamendo kan du i avanceret søgning finde Creative Commons licenser og på den måde finde musik, som du må bruge efter dit behov
I CCMixter kan du ved hvert nummer se, hvilken Creative Commons licens, der er tildelt musikstykket.
I SoundCloud kan du søge efter musik. Hvis et musikstykke er udgivet under en Creative Commons licens vil det være at se ved musikstykket.
Videoer på YouTube kan også være givet en Creative Commons licens. De kan findes via Creative Commons egen hjemmeside. Søg i søgefeltet efter en søgeterm og tryk på boxen YouTube under video. Under hver video kan du trykke på Show more eller Vis mere. Her får du fremvist den præcise licens, og hvordan du må bruge videoen.
YouTube søgning via CC
Europena indeholder links til millioner af digitale værker. Det kan være billeder, tekster, lyd, video, museumsgenstande og arkivalier fra europæiske kultur- og forskningsinstitutioner.
Ved søgning i databasen kan du målrette din søgning i venstre side under "Can I Use it?" - på denne måde kan du finde værker, som du lovligt må anvende. Desuden vil hvert værk have en synlig Creative Commons licens, hvis den er tildelt en.